Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

May 4, 2014

Checklist Soya Yang Selamat

Checklist Soya Yang Selamat


by Amy 






Ada pelbagai produk berasaskan soya yang ada di luar sana.

Ada pelbagai jenis soya di pasaran. Namun adakah anda pernah mengambil berat soal soya yang masuk dalam tubuh anda? Adakah soya itu kategori selamat?

Ada pelbagai kesan sampingan jika soya dimakan itu tidak selamat.


Jadi apa piawaian yang mesti kita ambil kira?

Jadi ini checklist dan piawaian selamat soya anda

Adakah kacang soya kegemaran anda…
  1. Ditanam secara organik?
  2. Tidak menjalani proses pengubahsuaian genetik  (Bukan GMO)?
  3. Mengandungi 9 asid amino penting?
  4. Proses mencuci bukan dengan alkohol. Dalam proses pembuatan untuk mengasingkan, adakah kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan dengan alkohol?
  5. Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
  6. Diproses berlaku tanpa kehadiran haba?
  7. Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka boleh disimpulkan bahawa soya anda tidak dijamin selamat.

Makanya inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.


Apa natijahnya jika piawaian di atas dilanggar?

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK : Produk atau Makanan Tak Organik bermaksud produk atau makanan yang dicemari bahan lain selain bahan semulajadi. Lebih malang jika ia ditambah dengan bahan sintetik. Tanaman bukan organik adalah yang menggunakan baja kimia, pestisid, etc. Ia mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!
KACANG SOYA GMO : Produk jauh ebih murah ,tetapi lebih berisiko terhadap kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!
9 ASID AMINO :  Asid amino adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.
KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL : akan mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang. 
BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN : menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser. 
KACANG SOYA YANG DIPANASKAN : Haba akan merosakkan kandungan dan ikatan protein pada soya. 
KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA): Hasilnya soya menjadi berasid. Makanan berasid tidak elok untuk tubuh manusia kerana mengundang pelbagai penyakit, menyebabkan kegemukan dan lebihan berat badan, menjadi lebih mudah mendapat lenguh2 dan sakit urat, mengundang kolesterol dalam darah, etc.
Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin anda dah pernah baca tentang risiko penyakit kanser yang disebabkan oleh soya.. Risiko soya seperti yang digembar-gemburkan adalah disebabkan soya tersebut telah rosak ciri fizikal dan kimia nya lalu mengundang penyakit kepada penggunanya. 

Jadi anda boleh buang fobia terhadap soya ataupun skeptikal terhadap soya bila tau tau cara mendapatkan soya yang betul.

Dapatkan soya yang berkualiti dan selamat..

… dari Shaklee, Energizing Soy Protein!

Bukan itu sahaja, ia juga sangat bagus untuk penyusuan susu ibu, untuk kurus, untuk tambah berat badan, untuk tenaga!


Hubungi saya hari ini untuk membuat mendapatkan soya yang sihat,

SAYA: Amy,  SID 1094719

No. Tel: 019 2076058

Facebook: aMyfarhana

Wechat : AmyEmonFarhana

BBM: 7A84449D



Checklist Soya Yang Selamat

No comments:

Post a Comment

Komen anda