Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

April 22, 2014

Soya: baik-buruk-terbaik

Soya: Tentang Baik; Buruk; Terbaik 

Translated from dr oz's web

by: Aimi Farhana Yusof


Adalah sukar untuk melawat pasar raya tanpa mencari kacang soya, susu soya, keju soya, dan keseluruhan spektrum produk soya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kontroversi mengenai soya dan keselamatannya. Apakah kontroversi ini? Adakah perlu mengelakkan soya - atau menikmatinya ?


Kebimbangan #1: Soya menyebabkan kanser payudara.
Keputusan: Ramai yang mengaitkan soya dengan kanser payudara kerana sains mengaitkan pendedahan estrogen yang berlebihan menyebabkan kanser payudara. Soya mengandungi sekumpulan bahan kimia tumbuhan semula jadi yang dipanggil isoflavon. Isoflavon dijumpai dalam jumlah yang kecil dalam beberapa kekacang , bijirin dan sayur-sayuran; Walau bagaimanapun , kacang soya adalah sumber yang paling banyak isoflavon dalam diet kita. Oleh kerana isoflavon mengikat kepada reseptor estrogen , ia boleh mempunyai kesan yang sama dengan estrogen , tetapi tidak hampir sekuat estrogen berasaskan haiwa . Estrogen manusia adalah lebih 1000 kali lebih kuat .

Walau bagaimanapun, isoflavon juga mempunyai kesan bukan hormon pada badan yang sangat positif. Isoflavon membantu mengawal pertumbuhan sel , yang sebenarnya memberi perlindungan daripada beberapa jenis kanser . Isoflavon juga memainkan peranan penting dalam mengawal paras kolesterol. Pelbagai kajian telah dibuat tentang perkaitan pemakanan soya merendahkan kadar kanser payudara terutamanya di kalangan orang Asia . 

Tambahan lagi, terdapat kadar kanser payudara lebih rendah di negara-negara Asia
, di mana diet soya mereka adalah lebih tinggi .



Kebimbangan #2: Soya merbahaya kepada jantung 

Keputusan: soya sebenarnya baik untuk jantung anda. Satu kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang mengandungi isoflavon ( seperti produk soya ) setiap hari boleh membantu orang dewasa muda menurunkan tekanan darah mereka , terutamanya orang Afrika-Amerika . dikatakan bahawa isoflavon menggalakkan badan anda untuk menghasilkan nitrik oksida ( nitric ixide ), yang membantu untuk melembutkan saluran darah dan mengurangkan tekanan yang diwujudkan oleh darah terhadap dinding saluran .

Seluruh makanan berasaskan soya mengandungi paras protein sihat yang tinggi  dan serat. Serat membantu untuk mengurangkan kolesterol tidak jahat . Soya adalah sumber protein yang jauh lebih baik untuk jantung daripada makanan bersaskan haiwan yang tinggi lemak tepu.



Kebimbangan #3: Soya tidak baik untuk tiroid saya .

Keputusan: Penyelidikan ada menunjukkan bahawa soya mungkin tidak menjejaskan fungsi tiroid, terutama di kalangan mereka yang mempunyai tiroid yang normal.

Walau bagaimanapun, soya mungkin merbahaya kepada mereka yang sudah mempunyai masalah tiroid yang sedia ada dan mengambil ubat-ubatan untuk tiroid mereka . Ini kerana produk soya boleh mengganggu penyerapan ubat dalam saluran GI , menjadikannya kurang berkesan. Satu tip asas bagi mereka yang mengambil ubatan tiroid perlu menjarakkan beberapa jam antara mengambil ubat tiroid anda dan mengambil apa-apa produk soya  kerana soya cenderung untuk mengubah proses usus menyerap ubat. Rujuk doktor anda mengenai soya dan mana-mana ubat-ubatan tiroid anda mungkin ambil.



Soya: baik - buruk - terbaik 

Seperti semua makanan, pengambilan soya perlu secara sederhana. Satu hingga dua hidangan penuh makanan soya atau diperam adalah disyorkan. Purata bagi satu hidangan soya ialah setengah cawan tauhu atau 1 cawan susu soya.

     Tetapi tidak semua produk soya adalah sama. Akibat strategi pemasaran, kebanyakan daripada kita fikir adalah suatu tindakan yang baik dengan mengambil produk soya. Malangnya, ia tidak selalunya benar. Buatlah pilihan yang tepat bagi memastikan anda mendapat soya dalam bentuk yang terbaik dan paling tulen.



Elakkan : Burger Soya , Bar Tenaga Soya dan "Produk Frankensoy " 

Burger soya dan bar tenaga soya bukanlah pilihan terbaik anda . Mengapa? Oleh kerana makanan ini dihasilkan daripada soya yang diproses. Carilah perkataan " soy protein" pada label - ini bermakna ia mengandungi soya terproses. 

Lain-lain produk yang diproses ialah "frankensoy" Produk kelihatan dan rasa seperti frankfurter, steak strips, keju soya dan lain-lain. Berkemungkinan makanan seperti ini mengandungi gula tambah , lemak dan tepung halus .




Pilih Susu Soya Dengan Bijak

Susu soya adalah sisa cecair daripada kacang soya yang dimasak. Walau bagaimanapun, banyak jenis susu soya di pasaran adalah jenis diproses dan bukanlah dihasilkan dengan kacang soya sebenar. Susu soya segar adalah yang terbaik.



Sumber Soya Terbaik

1. Edamame , atau kacang soya muda hijau : sumber yang protein tinggi. Dengan mendapat jumlah protein yang mencukupi dalam diet harian boleh merangsang kadar metabolisme. Hanya satu setengah cawan hidangan edamame menyediakan 8 gram protein - tiga kali ganda jumlah protein anda akan mendapat daripada kebanyakan sayur-sayuran lain . 

2. Soya ditapai: Penapaian membolehkan nutrien yang akan lebih mudah diserap ke dalam badan, sebagai makanan yang diperam adalah penuh dengan yang baik - untuk -anda- perut probiotik , yang membantu menjaga flora usus yang sihat.

2.1. Tempe: merupakan sumber protein dan tinggi nutrien seperti vitamin B2, B6, dan B3 , dan mineral magnesium , tembaga , besi, mangan, dan fosforus. Di samping itu, ia adalah sumber yang baik bagi lemak monotaktepu .

2.2. Miso: kaya dengan vitamin B12, yang merupakan faktor penting dalam metabolisme lemak dan karbohidrat. 

2.3. Natto: Pes melekit dibuat dengan menambah bakteria sihat kepada kacang soya yang sedikit masak kemudian ditapai. Natto tkaya dengan enzim Nattokinase, yang telah dibuktikan boleh mengurangkan risiko pembekuan darah dan penyakit Alzheimer. Di Jepun , mereka secara rutin menikmati Natto untuk sarapan pagi , dihidangkan di atas nasi dengan pecahan telur ke atasnya. 

2.4. Tauhu: kaya dengan kalsium. Ia juga tinggi kandungan lemak omega-3, yang memastikan kefungsian otak yang normal dan mengurangkan risiko demensia. 




ANDA JUGA BOLEH MENGAMBIL ESP KELUARAN SHAKLEE













OLEH ITU HUBUNGI SAYA:


PAKAR NUTRISI ANDA: AIMI FARHANA YUSOF

ID: 1094719





Call / whatsapp / wechat: 019-2076058







No comments:

Post a Comment

Komen anda